Cum să arăți ca un profesionist atunci când bei vin?

Degustarea vinului este procesul prin care se analizează un vin. Atunci când deguști un vin poți să îți dai seama de calitatea acestuia, îi identifici aromele și celelalte componente olfactive și gustative, dar cel mai important îți dai seama dacă vinul respectiv este pe gustul tău, dacă îți place și dacă merită să îl cumperi.

Când este utilă această abilitate?

 1. atunci când participi la un târg de vinuri
 2. vrei să alegi un vin pentru consum personal
 3. vrei să participi la o degustare de vinuri organizată de un wine bar etc.
 4. vrei să impresionezi pe cineva 😉

Chiar dacă uneori poate fi puțin provocator, este totuși un proces distractiv, iar odată ce vei stăpâni tehnica, o să te simți ca un expert al vinurilor.

Ai de făcut doar 4 pași pentru a ajunge să deguști vinul ca un profesionist.

Pentru a stăpâni tehnica este bine să ai un pahar de vin la îndemână în timp ce citești acest articol și să exersezi până când devine obișnuință. De asemenea, poți reveni la articol de câte ori simți nevoia sau să urmărești videoclipul din josul paginii.

Ești pregătit?

Dacă da, atunci hai să începem.

Pasul 1. Aspectul și culoarea vinului

Toarnă aproximativ 75 ml vin în pahar sau 1/2 pahar. Este adevărat că aceste volume diferă în funcție de paharul pe care îl ai la îndemână. Dacă ai un pahar pentru vinuri roșii corpolente (adică din acelea care au cupa ff largă), atunci sugestia mea este să torni vin aproximativ 1/3 din volumul paharului.

Dacă torni prea mult vin în pahar, o să îți fie mai greu să simți aromele vinului și chiar să învârți paharul.

Atunci când analizăm un vin după aspect putem afla dacă vinul este limpede sau nu (majoritatea vinurilor din comerț sunt limpezi, deoarece sunt filtrate; este adevărat, sunt și cazuri în care vinul este tulbure datorită unei casări sau a unei filtrări necorespunzătoare, dar ai mai multe șanse să câștigi la lotto decât să găsești un astfel de vin, ținând cont că tehnologia a evoluat foarte mult în industria vinului.

Excepție fac vinurile nefiltrate. De obicei, vinurile roșii sunt nefiltrate pentru a nu-și pierde din proprietăți. Producătorii care fac acest lucru au grijă să menționeze pe etichetă că vinul este nefiltrat. Nu îți face griji, voi trata acest subiect mai pe larg în viitor.

Ca o regulă generală, culoarea și nuanța unui vin sunt determinate de:

 • soi,
 • gradul de coacere a strugurilor,
 • regiunea din care provine vinul,
 • metoda de vinificație,
 • vârsta vinului.

De cele mai multe ori, vinurile seci și lejere provin din zonele cu climă rece și au culoarea mult mai deschisă; în schimb, vinurile corpolente sau dulci provin din regiuni mai calde și au o culoare mai intensă.

Ține paharul înclinat la un unghi de 45 de grade și analizează inelul pe care vinul îl formează cu marginea paharului. Pentru analiza corectă a culorii este bine să beneficiezi de o sursă naturală de lumină și să suprapui paharul peste o suprafață albă, cum ar fi un șervețel sau o coală de hârtie.

Tehnica secretă folosită de profesioniști pentru a identifica dacă un vin este roșu sau alb constă în privirea vinului din pahar 😉

Dacă agiți puțin vinul din pahar, poți observa că acesta va forma niște piciorușe sau lacrimi, cum se mai numesc. În trecut se credea că aceste lacrimi ale vinului sunt un semn de calitate, în zilele noastre în schimb se știe că este vorba despre un proces fizic complex care combină tensiunea la suprafață a vinului și viteza de evaporare a alcoolului; procesul mai este cunoscut ca efectul Gibbs-Marangoni.

*Cu cât vinul formează mai multe piciorușe pe marginea paharului, cu atât are o concentrație alcoolică mai mare.

Pasul 2. Miroase vinul, simte aromele

Imprimă o mișcare de rotație vinului; poți să faci acest lucru ținând paharul în mână sau ținându-l pe masă, ambele metode sunt corecte.

Această mișcare ajută vinul să intre în contact cu oxigenul și să elibereze aromele.

Partea bună atunci când miroși un vin este că poți să spui ce îți trece prin minte.

Aud des expresia „miroase a vin”. Nu mă înțelege greșit, este o expresie ok, dacă ai băut prea mult și încerci să identifici lichidul din pahar, fie el apă, whisky sau mai știu eu ce.

Atunci când miroși un vin, vreau să închizi ochii și să simți aromele. Încearcă să identifici arome de fructe, flori, condimente sau piele nouă, lemn, vanilie etc.

Fiecare dintre noi percem aromele diferit în funcție de experiențele pe care     le-am avut, deci stai liniștit, nu există răspuns greșit atunci când identifici aromele unui vin.

Participând la multe degustări, am observant că aromele pe care eu le identific ca fiind arome de dulciuri, cum ar fi buble-gum sau bomboane de pom, pentru colegii mei acestea sunt arome de piersici sau gutui supracoapte.

Așa că lasă-ți imaginația să zburde și identifică măcar 3-5 arome, nu o să te contrazică nimeni, asta este partea frumoasă atunci când deguști un vin.

Pasul 3. Gustă vinul

Pentru început, ia o înghițitură mică astfel încât să o poț

i plimba prin toată cavitatea bucală.

În timp ce ai vinul în gură, încearcă să inspiri puțin aer, menținându-ți buzele aproape închise, în același timp plimbă vinul prin toată gura. Făcând asta, împrăștii aromele prin toată cavitatea bucală și le poți identifica mai ușor.

Încearcă să definești aromele pe cât posibil.

Acest lucru te ajută să identifici mai ușor ce îți place și ce nu îți place la un vin, dar mai mult decât atât te ajută atunci când ești  într-un magazin de vinuri sau într-un restaurant și auzi întrebarea „Ce vin doriți?”

Pe lângă arome, în cavitatea bucală mai simțim și cât de dulce este vinul.

Aciditatea acestuia se apreciază în funcție de cât de multă salivă produci după ce ai băut un vin; practic, cu cât ai mai multă salivă, cu atât vinul este mai acid.

Tot în cavitatea bucală, atunci când servim un vin roșu, mai simțim tanini și antocianii, practic acele substanțe care ne fac gura pungă, iar uneori, îți dau senzația că suprafața dinților tăi s-a transformat în șmirghel.

Pasul 4. Concluzia sau finalul

Reprezintă ce îți rămâne și cât timp îți rămân în cavitatea bucală aromele după ce ai eliminat vinul.

În final, poți spune dacă vinul a avut defect, dacă a fost un vin slab, acceptabil, bun, foarte bun sau excepțional sau, cum spune un prieten în limbaj comun:  mi-a plăcut / nu mi-a plăcut; este băubil; l-aș mai bea sau merge dacă nu ai altceva la îndemână.

Să recapitulăm încă o dată ordinea în care analizăm un vin

 1. Aspect
 2. Miros
 3. Gust
 4. Concluzii

Nu uita, cel mai important lucru atunci când deguști un vin este să te bucuri de el. Degustarea unui vin nu trebuie sa fie un stres sau un tabu J

P.S. exersează cât mai mult, îți garantez că te vei distra

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *